Mini ghid

Tot ce doreati sa stiti in 10 pasi

Dezlegarea trompelor uternine (inversarea ligaturii trompelor) este o procedura microchirurgicala de restabilire a fertilitatii in cazul femeilor. Consulta mini-ghidul in 10 pasi si afla cum te putem ajuta!

Vreau sa ma programez

1. Primul pas

Completati formularul din rubrica “Vreau o consultatie”. Va vom contacta in cel mai scurt timp posibil si vom stabili impreuna data la care va avea loc consultatia initiala, la Clinica ArTerra din Timisoara.

2. Histerosalpingografia

Daca nu ati facut-o deja, va trebui sa luati legatura cu medicul dvs. ginecolog si, la indicatia acestuia, sa efectuati o histerosalpingografie. Aceasta este o investigatie prin care se determina cu exactitate daca si unde sunt infundate trompele dumneavoastra uterine. Veti primi o radiografie si un rezultat din partea medicului ginecolog, pe care va rugam sa le aduceti la consultatie.

3. Consultatia initiala

Vom stabili cel mai bun tratament pentru dvs. in functie de particularitatile fiecarui pacient. Vom discuta despre asteptarile dvs. si ce inseamna o repermeabilizare de succes.

Operatia de repermeabilizare restabileste continuitatea trompei uterine, si permite spermatozoizilor sa ajunga la ovulul dvs. pentru a-l fecunda. Instalarea sarcinii depinde insa de un numar de alti factori si de aceea permeabilitatea trompelor nu este egala cu aparitia sarcinii.

Vom discuta impreuna toate aspectele implicate, despre riscurile ce le prezinta o interventie chirurgicala si vom avea timp sa clarificam orice nelamuriri aveti cu privire la operatie.

4. Programarea pentru operatie

Daca acest tip de interventie este solutia cea mai buna pentru dumneavoastra, va vom programa pentru operatie. Va vom contacta telefonic din timp pentru a va comunica data operatei.

5. Consultul de anestezie

Medicul anestezist va va consulta si va discuta cu dvs. despre riscurile anesteziei generale, acesta fiind tipul de anestezie indicat pentru interventia pe trompele uterine. Vi se vor recolta probe de sange pentru analize si veti face o electrocardiograma precum si o radiografie toracica, daca este cazul.

6. Pregatiri pentru operatie

In ziua de dinaintea operatiei va trebui sa luati cateva masuri pentru a asigura ca interventia se va desfasura in conditii ideale. Veti fi informat(a) cu ocazia consultatiei initiale despre aceste masuri.

7. Ziua operatiei

In aceasta zi, sunteti asteptata la Spitalul Premiere. Veti fi preluata de personalul medical care va intocmi procedurile de internare, dupa care veti fi condusa catre un salon pentru pacienti. La ora programata, veti fi condusa la sala de operatii, unde veti primi o anestezie generala si va avea loc interventia chirurgicala. Aceasta dureaza de obicei intre 2 si 3 ore, avand in vedere ca se foloseste tehnica microchirurgicala, extrem de minutioasa.

Sub anestezie generala, se practica o incizie pe traiectul vechii cicatrici de cezariana, prin care putem sa avem acces la trompele uterine. Pe tot parcursul operatiei vom lucra sub microscopul operator, cu instrumente extrem de fine concepute special pentru microchirurgie. Dupa ce identificam segmentul de trompa uterina intrerupt, il excizam si verificam daca trompa este permeabila si pe intreg restul portiunii sale, dupa care folosind tehnica microchirurgicala refacem continuitatea trompei. La final, verificam inca o data permeabilitatea ei si documentam acest lucru cu poze intraoperatorii facute prin microscopul operator.

Dupa incheierea operatiei, veti ramane cateva ore sub supravegherea atenta a medicilor anestezisti, iar apoi veti fi adusa inapoi in salon.

8. Perioada post-operatorie

Dupa operatie veti primi un tratament care sa asigure ca nu aveti nici un fel de durere in urma operatiei. Veti urma acest tratament sub supraveghere medicala, pana cand tranzitul intestinal se reia si puteti sa va deplasati fara dificultate, moment dupa care puteti parasi spitalul.

9. Ingrijirea plagii

Incizia de la nivelul abdomenului este suturata (cusuta) folosind fire speciale, pe care corpul dumneavoastra le absoarbe si care sunt plasate in asa fel incat sa asigure cel mai bun rezultat estetic si fara a fi nevoie de a fi indepartate ulterior. Veti purta un pansament special care va permite sa faceti dus, fara a fi nevoie sa-l schimbati. La o saptamana dupa ce plecati din spital, puteti indeparta singura pansamentul, fara sa mai fie nevoie de alte pansamente.

10. Controlul post-operator

Dupa plecarea din spital vom tine legatura pentru urmarirea vindecarii complete a inciziei. Impreuna cu medicul dumneavoastra ginecolog putem verifica peste 2-3 luni permeabilitatea trompelor, prin refacerea histerosalpingografiei.

In peste 95% din cazuri, aceasta va arata trompe perfect permeabile, datorita utilizarii tehnicii microchirurgicale. Ulterior, impreuna cu medicul dumneavoastra ginecolog, veti stabili cea mai buna conduita pentru instalarea sarcinii dorite.

Iar la final... asteptam sa ne anuntati cu vestea cea buna!